Прокуратурата на Република България (ПРБ) изготви становище по  проект на

...
Прокуратурата на Република България (ПРБ) изготви становище по  проект на
Коментари Харесай

ПРБ изготви становище по проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт

Прокуратурата на Република България (ПРБ) изготви мнение по  план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗВС), изпратен за координиране от Министерство на правораздаването в границите на скъсен 14-дневен период за публично разискване.

В мнението се показва, че приемането на предложенията за закриване на профилираните структури (съд, прокуратура и следствени органи), би уязвило съществено ползите на българската страна и е значително оттегляне от постигнатото вследствие на дългогодишните старания по Механизма за съдействие и инспекция и по новия Механизъм за върховенството на правото в държавите-членки на Европейски Съюз.

Мотивите, изложени в законопроекта, са несъстоятелни, в някои връзки нелогични, а по отношение на работата на Специализираната прокуратура по делата за проведена престъпност, претекстове даже липсват.

Специализираната прокуратура (СП) заема основно място в битката с проведената престъпност, корупцията и тероризма, и се дефинира като ефикасна конструкция за наказателно гонене против корупцията по високите етажи на властта, както и по досъдебните производства за тероризъм и за шпионаж.

Прегледът на годишните отчети на Прокуратура на Република България, налични за всеки жител в интернет, както и на отчетите на Специализираната прокуратура, демонстрира, че с всяка последваща година нейните резултати се усъвършенстват и като статистика, и като качество на работа.

По редица каузи за корупционни закононарушения обвинени са народни представители, длъжностни лица на високи позиции в системата на изпълнителната власт и редица други лица, заемащи висши обществени длъжности по смисъла на чл.6 от Закона да противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. За пръв път в най-новата история, още веднъж по досъдебни производства на Специализираната прокуратура, като обвинени са привлечени настоящи министри и заместник-министри за закононарушения по работа.

Противодействието на корупцията надалеч не е обвързвано единствено с активността на органите на правосъдната власт, а е доста по-сложен развой, изискващ успеваемост и професионализъм в други звена от изпълнителната власт, в които се реализира първичната активност по разкриването на закононарушенията, написа в мнението.

Посочва се още, че в случай че неприключените досъдебни производства, най-много тези за проведена престъпност, автоматизирано се трансферират в окръжните прокуратури без нужния кадрови запас и специализация, на фона на риска от локални обвързаности, това ще се отрази негативно на успеваемостта на делата и ще върне модела, потвърдил своята неприспособимост.

В плана на Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт липсва наредба за компетентността по делата на Европейската прокуратура, което ще се отрази извънредно отрицателно на осъществяването на отговорностите на българската страна по Регламента за определяне на засилено съдействие и основаване на Европейска прокуратура.

Предлаганото законодателно решение за възобновяване или преназначаване на магистрати след закриването на профилираните структури ще засегне несменяемостта и независимостта на магистратите.

Закриването на профилираните съд и прокуратура би удовлетворило ползите на стеснен кръг от лица, „ застрашени “ от профилираното правораздаване, и е теза, поддържана обществено от политици, а също и от редица обвинени и подсъдими по наказателни производства.

Прокуратурата на Република България не съгласува законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Становището на Прокуратура на Република България ще бъде изпратено на Европейската комисия, Европейския парламент и други европейски институции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР